Gå till innehåll
0 Servicemeddelanden
0 Servicemeddelanden

Hultaby slottsruin

Kultur

På Hultaboda ö i Hultaby borg huserar under mitten av 1300-talet Erengisle Sunesson Bååt, den siste jarlen på Hultaby och en av 1300-talets mäktigaste män. Idag finns endast ruinen efter borgen kvar, men den är ett trevligt besöksmål för hela familjen. Du hittar den inte långt från Vetlanda, längs väg 127 mot Sävsjö.

En person med medeltidskläder rör sig längs Hultaby slottsruins stenväggar.

Under 1200-talet anläggs Sveriges första paradtrappa, en entré till den paradborg som genom sitt utmanade och kraftfulla yttre avskiljde borgarna i Njudung från bönderna. Det var ett skrytbygge utan motsvarighet i omgivningarna runt omkring. Från sin utpost på Hultaboda ö, en halv ö i Grumlan blev det ett populärt tillhåll för den småländska överklassen.

Den sista jarlen som huserade i borgen var en av kung Magnus Erikssons närmste män. En av de män som följt kungen på friarresan till Namur och mötet med den blivande drottning Blanch eller Blanka, som hon heter på svenska (ni vet "rida rida rakna hästen hete Blanka", den drottningen känd över hela Sverige som en lekglad mor).

Kung Magnus (sonson till Magnus Ladulås för er som inte redan visste det) var under mitten av 1300-talet kung i Sverige. Han hade två söner, Erik och Håkan. Håkan kom senare att bli kung av Norge och under en tid samregent med sin far i Sverige.

Kung Magnus gjorde som ung ett ödesdigert misstag, han gjorde sig ovän med heliga Birgitta. Kungen tyckte att Birgittas uppenbarelser var trams och vägrade låta hennes inflytande över kungamakten växa. Heliga Birgittas systerdotter blir vid samma tid gift med Erengiesle.

Adeln i Sverige eldar nu på det kommande upproret mot kung Magnus. Upprorsmakarna lyckas efter många år och olika försök att störta kungen och placerar marionett kungen Erik, Magnus son på tornen. Dock dör den nye kungen oväntat och Magnus blir åter igen satt som kung över Sverige.

Hans gamla vän och kanske ovän Erengisle dras snart in i intrigerna, då den svenska adeln återigen börjar konspirera mot kungen. Kungen som enligt heliga Birgitta var klensinnad och svag ibland annat för sitt stöd för böndernas skattesänkning och ambition att skattlägga adeln.

Rikets mäktigaste män ville nu sätta Albrekt av Mecklenburg den yngre på tronen. Många i den svenska adeln stod vid denna tid i skuld till den mäktiga Mecklenburg släkten så att ge bort kungamakten stod som ett bra alternativ till total utblottning.

Denna gång sviker inte Erengisle kung Magnus. Han vill inte bryta den svenska folkungaätten. Det har spekulerats länge om detta var anledningen till att Hultaby slottsruin brann ned. Vi har inget svar att ge. Det man vet är att Hultaby slott var tömt på inventarier när det brann. (visste man att graparna som tyskarna kallades var på krigståg genom Sverige?) Man vet att Erengisle bosätter sig i Vadstena kloster och donerar vid sin död Hultaboda ö, till kyrkan. Udden mitt emot borgruinen heter Grapudden. Vi lämnar tolkningarna till dig.

Efter att borgen ödelagts följer en tid av ond, bråd, död i digerdödens fotspår. Men Vetlanda kommer tillbaka och ny fantastiska byggnader anläggs runt om i Njudung. Borgområdet där borgen stod består förutom själva borgen som är 28 x 32 meter, av en grupp om tio husgrunder som ligger i en L-formation på borgens södra och östra sida. Det finns en brunn som fortfarande är delvis vattenfylld, bland resterna efter husgrunderna. Samt spåren efter hundratals år av odling, synliga som små sten-öar över hela området.

Kontakt

Vetlanda kommun
Telefon: 0383-971 00

Sidfot

Stängt nu