Gå till innehåll
0 Servicemeddelanden
0 Servicemeddelanden

Nedskräpning

Avfall är något som du har för avsikt att göra dig av med. När avfallet hamnar utomhus i naturen eller i bebyggd miljö blir det nedskräpning. Skräp kan vara både litet som fimpar, snus och förpackningar, eller stort som gamla bilar, bygg- och rivningsavfall, elektronik och möbler.

Vad säger lagen?

Det är förbjudet att skräpa ner på en plats där allmänheten har tillträde eller insyn till enligt miljöbalken. Beroende på nedskräpningens omfattning kan den som skräpar ner få böter eller fängelse. Vi har alla ett ansvar att hantera det avfall vi producerar på ett hälso- och miljömässigt godtagbart sätt.

Det bästa sättet att minska nedskräpning är att minska på mängden avfall.

Tänk på att:

  • Det är förbjudet att använda plastkonfetti utomhus - Ljuslyktor och ballonger är något som blir till nedskräpning när det landar. Tänk på att inte skicka iväg ljuslyktor med metalldelar, dessa kan skada betande djur allvarligt.
  • När aluminiumburkar och PET-flaskor hamnar i naturen så innebär det att de inte kommer till ett retursystem och blir till nya produkter. Ett onödigt slöseri av resurser.
  • Även organiskt material såsom bananskal och skal från solrosfrön räknas som skräp eftersom det tar lång tid att brytas ner i naturen. När mat blir skräp kan det också dra till sig råttor och andra skadedjur.
  • Plast försvinner aldrig i naturen, det bryts ner till mikroplast. Vi vet faktiskt inte hur all mikroplast kommer att påverka naturen och människorna i framtiden. Därför är det bättre att ta det säkra före det osäkra och se till att plasten tas omhand och inte blir till plastskräp och så småningom mikroplast.
  • Cigarettfimpar också innehåller plast och är det vanligaste skräpet i våra tätorter.

Dumpning är att avsiktlig lämna avfall där det inte är tillåtet

Det är förbjudet att dumpa trädgårdsavfall i naturen och kommunen ger aldrig tillstånd till att lägga ditt trädgårdsavfall i naturen. När trädgårdsavfall läggs i naturen frigörs extra näring vilket kan påverka den lokala floran och växtligheten på ett negativt sätt. Det finns också en risk att växter rotar sig och börjar växa där dom inte hör hemma, till exempel invasiva arter. Även om dina växter inte visar tecken på att sprida sig idag, kan de börja sprida sig när klimatet blir varmare. Invasiva arter är ett av de största hoten mot biologisk mångfald och många av de invasiva arterna som finns idag har spridit sig från trädgårdar. Här kan du läsa mer om hur du gör med avfall som innehåller invasiva arter här: Invasiva arter i Vetlanda kommun.

Vad gör kommunen?

När dumpning av hushållsavfall och miljöfarligt avfall sker i kommunen har miljö- och byggförvaltningen en skyldighet att undersöka om det är ett brott mot miljöbalken som har begåtts. Vid nedskräpning kan miljö- och byggnämnden förelägga den som har skräpat ner att städa upp. Ett föreläggande kan förenas med vite. Nedskräpning och dumpning av avfall i naturen kostar kommunen onödiga pengar och resurser varje år.

Läs mer om olovliga anläggningar på kommunal mark, till exempel komposter.

Senast uppdaterad:

Sidfot

Öppet idag: 08:00 - 12:00 | 13:00 - 16:00