Gå till innehåll
0 Servicemeddelanden
0 Servicemeddelanden

Friskare bäck och mindre över­svämnings­risk

Bygga, bo och miljö
Publicerad:

Genom att samla upp och separera dagvattnet i Nydalaområdet ska vatten­kvaliteten i Vetlandabäcken höjas. Men först måste områdets status ändras juridiskt.

Närbild på bäck med stenar

Så kallad biotopvård är en prioriterad fråga när det handlar om Vetlanda­bäcken. Det innebär att genom olika åtgärder se till att vattnet är så rent som möjligt i bäcken, som sen rinner ut i Emån. Det handlar även om ingrepp som fördröjer och jämnar ut vatten­flödet, vilket gör det lättare hantera översvämningar. Ett exempel är den slingrande sträckning som finns vid Mogärde­parken.

Lokalt vattenvårdsprojekt

I ett kommande projekt ska det skapas mer variation i bäckstråket i Nydala­området. Dagvattnet ska separeras och bäcken ska även här bli mer slingrande med mer sten i vattnet.

– Bäcken är ganska rak där idag. Genom att samla upp och fördröja dagvattnet kan det sedimenteras, slam och andra partiklar sjunker till botten och kan rensas bort vilket gör att livet i bäcken förbättras och vattenkvaliteten höjs. I förlängningen handlar det också om att skydda Emån, säger naturvårds­handläggare Hanna Karlsson och tillägger att det medför en viss ökning av växtlighet med mer vass innan träden vuxit upp och skuggar vattnet.

Åtgärderna berör ett område utmed Nydalavägen där det idag är gräsytor och diken. Projektet delfinansieras med LOVA-bidrag, pengar för lokala vattenvårds­projekt via länsstyrelsen.

Ändra status

Men för att kunna sätta igång med projektet behöver den juridiska statusen för området ändras. Den här delen av Vetlandabäcken omfattas av en så kallad markavvattningsförrättning, som hänger kvar sedan 1930-talet då det var vanligt att dika ur mark för att skapa åkermark.

– Idag jobbar vi precis tvärtom. Genom att fördröja vattnet i landskapet och skapa flödesutjämningar får vi bättre förutsättningar att möta exempelvis klimatförändringar, säger Hanna Karlsson.

Ett brev har gått ut till berörda fastighetsägare för att få ett formellt godkännande att Vetlanda­bäckens sänknings­företag från 1934 kan avvecklas.

– Det handlar om att vi måste följa bestämmelserna i miljöbalken. Själva beslutet tas av mark- och miljödomstolen, säger Hanna.

Kontakt

Hanna Karlsson

Naturvårdshandläggare, Tekniska kontoret

Telefon: 0383-973 19

E-post: hanna.karlsson1@vetlanda.se

Sidfot

Stängt nu